Yrsel - Massor om yrsel

Bra om Yrsel

Bra om Yrsel

Det finns många vårdcentraler dit man kan vända sig om man har problem med yrsel men de flesta fallen av yrsel är ofarliga och kopplade till balansorganet. Dock är det alltid bra att få det utrett vad yrseln beror på för undantagsfall kan den vara kopplad till hjärtproblem eller annan allvarlig sjukdom.

Bästa infon om yrsel

Eftersom det finns så många olika orsaker till yrsel kan det vara svårt att göra någon självdiagnostik utan det är bäst om någon läkare på en vårdcentral för undersöka den som drabbats av yrsel.

Vanliga orsaker till yrsel

De vanligaste anledningarna till att någon får sjukdomsrelaterad yrsel är.

  • ½ av alla personer som besöker sjukvården har yrsel som orsakats av balansorganet. Detta kan vara kristallsjuka eller ett virus på balansnerven.
  • ¼ av yrselfallen inom den Svenska sjukvården anses ha med psyket att göra. Detta kan vara olika former av fobier, ångest, depressioner eller strassrelaterad yrsel.
  • Resterande ¼ kommer av andra orsaker såsom läkemedel, droger, blodtrycksrelaterad, hjärtåkommor, vitamin- / mineralbrist eller neurologiska sjukdomar såsom MS och stroke.
Prioritet Typer av yrsel Kommentar

1

Kristallsjukan Kristallsjuka är en mycket vanlig form av yrsel som drabbar kvinnor över 40 år men kan ofta behandlas enkelt.

2

Åksjuka Åksjuka är ren form av påtvingad yrsel som kan komma vid båtresor, bilresor, eller på nöjesfält.

3

Feberyra Vid hög feber kan yrsel uppstå, ibland på grund av virus på balansorganet men ofta p.g.a. allmänt nedsatt och förvirrat tillstånd.

4

Blod­trycks­fall Det är inte alls ovanligt att personer med lågt blodtryck för yrsel när de reser sig från liggande eller sittande ställning.

Andra orsaker till yrsel

Det finns många fler orsaker till yrsel och det kan ofta vara svårt att veta vad symptomet yrsel beror på om det inte genomförs en grundlig undersökning. Kontakta alltid en vårdcentral ifall du inte vet vad din yrsel kan bero på.

Hjälp vid yrsel kan du få hos


Mer fakta om Yrsel

Nedan kan ni finna mer fakta om yrsel och vad yrsel innebär.Meny - Yrsel
Till förstasidan på www.yrsel.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Mer infoKristallsjukanViktigtNyheter