Yrsel - Massor om yrsel

Utbrändhet

Utbrändhet

Denna sida om utbrändhet försöker ge dig som är utbränd eller känner någon som lider av utbrändhet att hantera sjukdomen på bästa möjliga sätt.

Grundregeln är att du alltid ska ta kontakt med din husläkare om du har symptom på utbrändhet eftersom om inte utbrändheten behandlas i tid riskeras skadan förvärras och det tar mycket längre tid för den utbrända att återhämta sig.

Du kan också ta kontakt med din företagshälsovård om arbetsplatsen om du känner utbrändheten komma smygande Ifall du känner akuta psykiska besvär eller apati av din utbrändhet bör du kontakta psykiatrins öppenvård.

Utbrändhet är klassad som en sjukdom

Det finns en del som fortfarande inte tror på utbrändhet utan tycker att de utbrända bara är lata. Ingenting är mer fel.

Utbrändhet är klassad som en sjukdom enligt International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problem, ICD-10 som är en accepterad standard för att klassificera sjukdomar och där ingår utbrändhet. Utbrändhet kallas också ofta för utmattningsskada och ger upphov till utmattningssymptom.

Orsaken till utbrändhet

Forskning visar att utbrändhet är starkt kopplad till långvarig och oavbruten hög stressnivå. Denna stressnivå behöver inte av den drabbade upplevts dåligt men långsiktig hög stress kan leda till utbrändhet och kan reaktionen komma hastigt och slå hårt.

Ett talesätt som stämmer ganska bra är att Bara den som brinner blir utbränd.

Symptomen på utbrändhet kan vara både fysiska men också psykiska.

Vilka drabbas av utbrändhet?

Alla kan drabbas av utbrändhet men det är mycket starkt förknippat med långvarig stress med få andhämtningspauser. Forskning visar också på att neurotiska personer oftare drabbas av utbrändhet och vissa anser att detta kan leda till depression.

Om du har fått diagnosen utbrändhet är du tyvårr inte ensam. Varje dag drabbas omkring 100 personer av utbrändhet varje dag vilket kan leda till långa perioder av sjukskrivning och rehabilitering

Hjälp vid yrsel kan du få hos


Mer fakta om Yrsel

Nedan kan ni finna mer fakta om yrsel och vad yrsel innebär.Meny - Yrsel
Till förstasidan på www.yrsel.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
Mer infoKristallsjukanViktigtNyheter